Sociala medieverktyg och -applikationer

Sociala medier erbjuder lätt och öppet tillgängliga tjänster som möjliggör olika former av kommunikation, nätverk och delning av alster, såsom videor och bilder. De ger också användaren möjlighet att utnyttja andras mediematerial, till exempel bilder eller text, som grund för egna alster – naturligtvis med beaktande av upphovsrätten.

I sociala medier förverkligas den ursprungliga idén med webben på ett bra sätt: alla användare kan både konsumera och producera information. Var och en kan till exempel med hjälp av bloggverktyg publicera en egen nätdagbok eller egna artiklar i något visst ämne, som åtminstone i princip är tillgängliga för alla internetanvändare. På Wiki, som är avsett för gemensamt skrivande, kan flera användare tillsammans bearbeta en texthelhet, till exempel ett webblexikon eller en databank inom något visst ämne. Med hjälp av delningsverktyg, såsom Flickr och Picasa är det lätt att publicera egna bilder.

I sociala medier bildar användarna gemenskaper, till exempel kring gemensamma intressen eller teman. Inom gemenskaperna kan användarna dela tankar, utbyta åsikter samt be andra användare ansluta sig till det egna nätverket. Vanliga gemenskaper och nätverkstjänster är bl.a. Facebook, Google+ och LinkedIn.

Nedan följer exempel på några av de vanligaste sociala medieverktygen och -tjänsterna. Observera att det finns hundratals, om inte tusentals, sociala medieverktyg och -tjänster och det kommer nya hela tiden. (Mera omfattande lista på sociala medieverktyg finns på sajterna Vadå sociala medier? och  Sociala medier i undervisningen (på finska.)

Gemenskaper och nätverk

De vanligaste sociala medieverktygen är verktyg, där användaren bl.a. kan skapa ett eget nätverk, skicka meddelanden och dela sina statusuppdateringar med nätverket. Många sociala medieverktyg lämpar sig också för delning och publicering av bilder.

Facebook
Facebook, som är den mest använda sociala nätverkstjänsten på Internet, kan du samla dina vänner i en "fejsbok" (jfr telefonbok). På Facebook kan du uppdatera din status (dvs. berätta vad du gör för tillfället), chatta, skicka meddelanden och dela bilder med andra användare. Läs mera om Facebook på Wikipedia.

LinkedIn
LinkedIn är en professionell nätverkstjänst, där du kan presentera din arbets- och utbildningshistoria och samla dina kolleger i ett eget nätverk. Läs mera om LinkedIn på Wikipedia.

IRC-galleria
IRC-galleria är en inhemsk social nätverkstjänst, där användarna kan ladda upp sina bilder. IRC-Galleria uppkom i anknytning till IRC (Internet Relay Chat) som är ett protokoll för textkommunikation. IRC är en chattjänst på Internet som utvecklades 1988 av finländaren Jarkko Oikarinen. Läs mera om IRC-galleria på Wikipedia.

Delning av media och filer

Med hjälp av olika delningsverktyg kan du till exempel publicera egna bilder och videor på nätet, som kan vara tillgängliga för alla eller för en begränsad grupp. I vissa verktyg kan användaren också bilda nätverk med andra användare.

YouTube
YouTube är en tjänst där du kan publicera egna och se på andras videor. Användarna kan också skapa egna låtlistor och kommentera videor. Läs mera om YouTube på Wikipedia.

Dailymotion
Också Dailymotion är en tjänst, där användarna kan dela, publicera och se på andra användares videor. Användarna kan också skapa låtlistor. Läs mera om Dailymotion på Wikipedia (på finska).

Flickr
Flickr är en tjänst, där användarna kan publicera sina bilder. På Flickr kan användarna också skapa grupper och gemensamt samla bilder, kanske inom något visst område. Läs mera om Flickr på Wikipedia.

Bloggar och mikrobloggar

Bloggar är nätdagböcker som användarna kan göra kronologiska anteckningar i, t.ex. dagligen eller varje vecka. Blogg är en förkortning av det engelska ordet Weblog ("nätlogg"). En blogg kan vara personlig men en organisation kan till exempel också publicera produktuppgifter på en blogg. Mikrobloggar är bloggar som innehåller korta blogganteckningar, t.ex. textmeddelanden. Läs mera om bloggar på Wikipedia.

Blogger
Blogger är en bloggtjänst som är lätt att använda och där användarna kan skapa en egen blogg. En användare kan ha flera bloggar och blogganteckningarna kan också göras med mobiltelefon. Läs mera om Blogger på Wikipedia.

Twitter
Twitter är en mikrobloggtjänst, där användarna kan skriva korta textinlägg, s.k. tweets. Användarna kan välja vilka tweets de följer med. Läs mera om Twitter på Wikipedia.

Qaiku
Qaiku är en mikrobloggtjänst, där användarna kan skriva korta textinlägg. Läs mera om Qaiku på Wikipedia (på finska).

Wikier

En wiki är ett verktyg, med vilket flera personer kan bearbeta samma dokument. Wikier är avsedda för gemensamt skrivande och hantering av olika dokumentversioner. Det finns många olika wiki-applikationer, både avgiftsbelagda som används i lärmiljöer och avgiftsfria på Internet. (Obs. En wiki ska inte förväxlas med Wikipedia, som åter är ett uppslagsverk som internetanvändare gemensamt skapat.) Läs mera om wiki på Wikipedia.

Wikispaces
Wikispaces är en wikitjänst som är lätt att använda, där du avgiftsfritt kan skapa en egen wiki. Wikispaces är ett engelskspråkigt verktyg.

Virtuella världar

Virtuella världar är webbmiljöer som på ett visuellt sätt imiterar eller simulerar den verkliga världen. Användarna kan vistas i virtuella världar med figurer som de själva skapat. De flesta virtuella världar är kollektiva miljöer, där användarna också kan tala med varandra.

Habbo Hotel
Habbo Hotel som utvecklats i Finland är ett chattliknande spel i en virtuell värld som utgörs av ett hotell. Varje användare har sin egen figur och kan inreda sitt hotellrum med virtuella möbler. Läs mera om Habbo på Wikipedia.

Second Life
Second Life är en virtuell värld, där användarna kan skapa sin egen virtuella figur, eller avatar. Du kan bygga hus på Second Life öarna, träffa andra användare eller grunda ett eget företag. Många internationella företag och utbildningsorganisationer erbjuder också tjänster på Second Life. Läs mera om Second Life på Wikipedia.

Snabbmeddelanden

Snabbmeddelanden är verktyg, med vilka användarna kan diskutera med varandra till exempel genom att chatta. Chattandet är privat och kan ske mellan två användare eller inom en viss grupp. Med många snabbmeddelanden är det också möjligt att ringa ljud- och bildsamtal med dator. Läs mera om snabbmeddelanden på Wikipedia.

Skype
Skype är ett program, med vilket du kan ringa ljud-, video- och konferenssamtal samt chatta på nätet. Användarna kan avgiftsfritt prata och ringa från en dator till en annan. Samtal och textmeddelanden till vanliga telefoner kostar. Läs mera om Skype på Wikipedia.

Messenger
Messenger, numera Windows Live Messenger, går också under namnet MSN och i Finland Mese. Messenger är ett program för snabbmeddelanden, med vilket användarna kan chatta med varandra på dator. Läs mera om Messenger på Wikipedia.