Programvara

I skolorna används både kommersiell programvara (t.ex. Windows och Microsoft Office) och programvara med öppen källkod (t.ex. Linux, Moodle eller Open Office).

Vid anskaffning av kommersiell programvara betalar man oftast en licensavgift och eventuellt en avgift för fysisk media (DVD-skiva och manual). Priset för licenserna varierar kraftigt mellan olika programtillverkare, så det lönar sig att kontakta en kunnig programleverantör när man överväger att skaffa programvara. Vanligtvis finns det utöver alternativet en licens/en arbetsstation bl.a. EDU-licenser avsedda för undervisningsväsendet, skolvisa licenser, s.k. flytande licenser (övre gräns för antalet samtida användare) samt volymlicenser som baserar sig på statens, kommunens eller skolans inköpsvolym. Hur som helst är det mycket ovanligt att skolor måste skaffa programvaror till fullt pris.

I och med molnteknologins frammarsch ser det ut som om de flesta program kommer att vara tillgängliga som molntjänster. Organisationen slipper installationen och underhållet av dessa program och de studerande kan använda programvarorna på nätet oberoende av var de fysiskt befinner sig.

Kommersiell programvara som ofta används i skolorna erbjuds av:

Icke-kommersiell programvara som används i skolorna erbjuds av: