Hur kan du utvärdera källor du hittat på Internet?

Vem har producerat informationen?

När du försöker bedöma en källas tillförlitlighet ska du inte bara koncentrera dig på själva texten. Du måste också ta reda på vem som skrivit texten, i vilket syfte och var den har publicerats. Ibland inverkar ideologier, ekonomiska fördelar och andra motsvarande faktorer på en texts objektivitet och tillförlitlighet.

Det viktigaste kriteriet är ditt eget syfte och informationsbehov: motsvarar materialet ditt behov?

  1. Tillförlitlighet
    Hur väl motiverade, trovärdiga och tillförlitliga är källans åsikter? Finns det källhänvisningar i texten? Beskrivs materialets syfte? Har någon annan än upphovsmannen bedömt innehållet? Nämns en enda internetadress som stödjer innehållet?
  2. Exakthet
    Hur exakt är informationen? Stavfel och ett otydligt språk är inga bra tecken. Nämns källhänvisningarna? Beskriver skribenten sin sakkunskap?
  3. Informationsproducent
    Hurdan källa är det fråga om (t.ex. lexikon, artikel etc.)? Hurdant rykte har källan och hurdan sakkunskap ligger bakom den? Vem har publicerat källan (universitet, företag vs. privata webbsidor)? Hur välkänd är upphovsmannen? Innehåller materialet kontaktuppgifter?
  4. Allmängiltighet
    Finns det mycket information som du inte kan kontrollera i andra källor? Innehåller materialet länkar till liknande material som producerats av andra upphovsmän?
  5. Fullständighet
    Finns materialet i sin helhet på nätet? Har materialet en innehållsförteckning? Är många sidor halvfärdiga? Finns det en webbkarta?
  6. Täckning
    Hur bra täcker materialet ämnesområdet? Innehåller materialet en innehållsförteckning, ett register, en webbkarta och en källförteckning?

Se ytterligare anvisningar om källkritik på Biblioteken.fi, på svenska fortbildningsmaterialet Pim (Granska och använda) eller på svenska Skolverkets sidor om källkritik.

Om du skriver en rapport om din undersökning måste du veta hur webbkällorna ska anges i källförteckningen. Material om hur webbkällor ska anges i källförteckningen finns på Vanda stadsbiblioteks sida: Informationskompetens (på finska).

Skriv en slutrapport. Anvisningar för hur man skriver en sammanfattning eller rapport finns till exempel på Borgå stadsbiblioteks webbplats Tiedon lähde (på finska).

Källa:
Info Skills