Internationella skolnätverk

Internationella projekt har blivit möjliga först och främst tack vare den digitala tekniken. Informations- och kommunikationsteknik lämpar sig överlag bra för olika projekt. Med hjälp av IKT kan man på ett naturligt sätt utveckla bl.a. undervisningsmetoder, studiematerial, lärmiljöer och lärarnas personliga färdigheter samt skapa en naturlig grund för internationaliseringsprojekt. Utbildningsanordnare, skolor och skolpersonal har många olika möjligheter att söka projektbidrag i anslutning till informationsteknik. Projektbidrag kan sökas både inom den privata och inom den offentliga sektorn. Se Finansiering av projekt.

Ett exempel på en sammanslutning som i synnerhet stödjer europeiska nätverk är European Schoolnet, ett europeiskt konsortium som består av ministerier och andra organ. Via European Schoolnet kan man söka lämpliga samarbetspartner och intressanta projekt.

För den som planerar internationella projekt lönar det sig att, förutom kommunens vänorter, komma ihåg EU:s eTwinning-portal, Där får man hjälp med att hitta samarbetspartner och med användningen av datatekniska basverktyg. Utbildningsstyrelsen har också gett ut en bok om eTwinning: S. Raitala & H. Ylilehto (toim.), Lärande i samspel - med eTwinning som språngbräda. Helsinki: Edita Prima Oy (Utbildningsstyrelsen).