Upphovsrätt

Vad och varför?

Internet står inte utanför lagen, även om de flesta lagar har stiftats före datanätens tid. Alla lagar gäller alltså i princip också verksamhet på nätet. Allt som är olagligt i övrigt, är också olagligt på nätet. Friheten på nätet är dock alltid förknippad med ansvar. Den som upprättar en webbplats ansvarar till exempel alltid själv för innehållet på sidorna.

De upphovsrättsliga frågorna spelar en viktig roll på nätet. Det är inte tillåtet att lägga ut material på sin webbplats, till exempel texter, teckningar, bilder, musik, videoklipp eller annat, som man inte har rätt till. Olovlig användning av material kan nämligen få skadestånds- eller straffrättsliga följder. Det är synnerligen lätt att kopiera andras material på nätet och använda det på olika sätt, vilket både utgör en möjlighet och en risk. Rektorn ska övervaka upphovsrättsliga frågor. Hon eller han måste själv förstå hur upphovsrätten ska beaktas vid exempelvis nätundervisning och bedömning av studieprestationer. Frågor som eventuellt uppstår är till exempel:

  • Hur kan man publicera material på skolans webbplats eller i en sluten lärmiljö så att upphovsrätten respekteras? Har skolan publiceringsrätt för bilder eller övrigt material som finns på webbplatsen?
  • Får man fritt använda material på nätet under lektionerna? Hur är det med förlagens elektroniska material? Var går gränsen?
  • Känner lärarna till upphovsrätten? Borde det ordnas utbildning för lärarna eller eleverna om upphovsrättsliga frågor? Vem ordnar sådan utbildning och vad kostar den?
  • Är avtalen som gäller upphovsrätt i skick?
    • Är avtalen mellan skolan och utomstående parter i skick?
    • Har skolan kommit överens med lärarna om hur det studiematerial som de framställer får användas och hur arbetet ersätts?
    • Har skolan kommit överens med de studerande om hur de får använda material som ingår i webbkurser?
  • Vilka åtgärder vidtas, om det framgår att en studerande har tagit sin uppsats direkt från nätet?

Hur?

Det finns gott om information om upphovsrätt både i böcker och på Internet. Upphovsrättsorganisationerna informerar på sina webbplatser om upphovsrättsliga frågor inom respektive område. Bra böcker om ämnet är bland annat:

  • Sorvari, Katariina: Opetustoimen tekijänoikeudet. WSOYPro. Helsinki 2010. I verket utreds problematiken kring upphovsrätten, i synnerhet inom undervisningsväsendet. Lättläst allmänt verk.
  • Toikkanen, Tarmo ja Oksanen, Ville: Opettajan tekijänoikeusopas. Finn Lectura. Saarijärvi 2011. Kort och kärnfull, praktiknära handbok om upphovsrätten inom undervisningsväsendet. Boken behandlar också öppet innehåll, sekretess och webbtjänster i undervisningen. Bokens webbplats (på finska): www.opettajantekijanoikeus.fi.
  • Haarman, Pirkko-Liisa ja Mansala, Marja-Leena: Immateriaalioikeuden perusteet. Talentum. Helsinki 2007. En relativt omfattande presentation av upphovsrätten och närstående rättigheter. Lämpar sig för intresserade som vill fördjupa sig i ämnet eller få en helhetsbild av det.

I Finland är det undervisnings- och kulturministeriet som ansvarar för upphovsrättsliga frågor. På ministeriets webbplats finns viktig information om upphovsrätten.

Universitetens gemensamma institut för immateriell rätt IPR University Center har en webbplats som är värd ett besök. Där finns också en mycket omfattande rättsfallsdatabas som anknyter till upphovsrätt, som visserligen förutsätter registrering. Institutet driver också projektet OPE som går ut på att informera lärarna om upphovsrätt.

Operight är en webbplats som innehåller information om upphovsrättsliga frågor som lärare möter i sitt arbete. Sidorna är tydligt uppdelade i lärar- och elevavsnitt.

Det är lättare att avtala om att köpa, sälja och använda upphovsrätt med hjälp av färdiga avtalsmallar. På undervisnings- och kulturministeriets webbplats finns avtalsmallar (på finska) som anknyter till såväl personalens som de studerandes ansvar. Rektorn ska vara medveten om att arbetsgivaren inte nödvändigtvis automatiskt har upphovsrätt till det studiematerial eller övriga material som en lärare framställt. Upphovsrättsliga frågor blir aktuella också i samband med olika projekt. Det lönar sig alltid att komma överens om hur material får användas.

Webbplatsen Kopiraitti upprätthålls av undervisnings- och kulturministeriet samt upphovsrättsorganisationen Kopiosto och belyser frågor om upphovsrätt i skolvärlden.

Piratfabriken är en del av ett studiematerial om upphovsrätt, som sammanställts i samarbete mellan undervisnings- och kulturministeriet, Utbildningsstyrelsen, Upphovsrättens informations- och övervakningscentral samt Utövare och företagare inom skapande arbete (LYHTY).

Creative Commons- systemet med CC-licenser: Om du är en flitig användare av material på nätet lönar det sig att bekanta sig med Creative Commons – dvs. systemet med CC-licenser. Med hjälp av Creative Commons är det lätt att undersöka vilka rättigheter som innehavaren av upphovsrätten har velat behålla själv respektive upplåta till andra.

De centrala författningar som gäller upphovsrättsliga frågor och strafflagen som gäller brott mot upphovsrätten finns i den avgiftsfria författningsdatabanken Finlex.

  • Upphovsrättslag 404/1961 jämte ändringar (sökord i Finlex: upphovsrättslag). I lagen stadgas bl.a. om upphovsrättens föremål och innehåll, användning av verk, ersättning för vidareförsäljning, upphovsrättens övergång, giltighetstid och upphovsrättens närstående rättigheter.
  • Upphovsrättsförordning 574/1995 jämte ändringar (sökord upphovsrättsförordning). I förordningen stadgas bl.a. om tillämpning av upphovsrättslagen, ersättning för framställning för enskilt bruk samt om upphovsrättsrådet.
  • Strafflag 39/1889 jämte ändringar (sökord strafflag). I 49 kap. i strafflagen stadgas om upphovsrättsbrott, kringgående av tekniska åtgärder, brott gällande anordningar för kringgående av tekniska åtgärder och brott gällande intrång i elektronisk information om rättighetsförvaltning.

Det finns knappt om rättspraxis när det gäller upphovsrättsliga ärenden, i synnerhet inom undervisningssektorn. Upphovsrättsrådet ger utlåtanden om tillämpningen av upphovsrättslagen. Vem som helst kan med en fritt formulerad ansökan be om ett avgiftsfritt utlåtande. På undervisnings- och kulturministeriets webbplats finns en hel hop med utlåtanden samt anvisningar för hur man begär om utlåtande.