Utvecklingspraxis
En skola utvecklas när utvecklingen görs till en återkommande och etablerad åtgärd som ingår som en naturlig del av lärarnas arbete. Ofta sker utvecklingen genom att lärarna deltar i utbildningar eller genom informellt samarbete lärarna emellan. En form av utveckling är olika utvecklingsprojekt: Vissa skolor kan ha flera pågående utvecklingsprojekt samtidigt. Det är inte alltid sagt att det arbete som görs inom projekt och de resurser som beviljats projektet kommer hela skolan till godo, om man inte särskilt vinnlägger sig om det.
Utvecklingen och verkställandet av läroplanen sker i många skolor som ett systematiskt och etablerat samarbete. I årskurs 1–6 i Koulumestarin koulu följer man upp hur målen för teknologifostran i läroplanen nås genom att klassvis föra bok över utförda uppgifter som stödjer färdigheterna och vid läsårets slut presentera vad eleverna har åstadkommit på ett pedagogiskt café som alla lärare deltar i. I enhetsskolan Torpparimäen koulu utarbetas de ämnesvisa läroplanerna i grupper, som består av såväl klass- som ämneslärare. Först dras en gemensam riktlinje upp i varje ämne, från årskurs ett till nio, och först efter det preciseras målen och planerna på årskursnivå.
Utvecklingssamtal är vanliga på övrigt håll i arbetslivet men i skolorna hålls de antingen inte alls, eller också har de ringa betydelse för lärarna, eftersom man oftast inte talar om dem i skolorna. I Torpparimäen peruskoulu har varje lärare två individuella samtal med sin chef under läsåret: ett målsamtal på hösten och ett utvecklingssamtal på våren.