Samarbetspraxis i Koulumestarin koulu

Nedan beskrivs exempel på internt och externt pedagogiskt samarbete i Koulumestarin koulu.

Samplanering, team och pedagogiska caféer

Utbyte av kunskap är ett centralt utvecklingsområde i Koulumestarin koulu. För detta ändamål har skolan samplanering och FBA-utbildningar. Från och med sitt andra verksamhetsår övergick Koulumestarin koulu till en teamorganisation. Ledarskapskulturen utgår från s.k. delat ledarskap, så att ledarskapet avtalsenligt är delegerat till olika arbetsteam. Arbetsteamen bereder och verkställer besluten inom sitt delområde med beaktande av skolans vision och värden. Rektorn har dock fortfarande den formella makten. Den överenskomna makten innebär närmast makt i sådana frågor som i praktiken sköts av lärarna.

Undervisningen utvecklas målmedvetet i riktning mot kollektiv undervisning eller teamundervisning. Det betyder att lärarna samarbetar i undervisningen men också i undervisningsplaneringen. När lärarna planerar tillsammans minskar deras arbetsbörda och de kan utbyta kunskaper.

För att uppnå allt som nämnts ovan behövs mycket gemensam tid för utbyte av kunskaper, med andra ord tid för intern fortbildning i skolan. Samplaneringstiden har till exempel getts till lärarna. Skolan har också under flera års tid ordnat s.k. pedagogiska caféer. På dem har såväl arbetsteamen som årskursteamen fått berätta om sin verksamhet. Allt detta har haft stor inverkan på utvecklingen av undervisningen inom alla delområden. De pedagogiska caféerna har främst tagit upp praktiska problem (hur ska jag använda den interaktiva skrivtavlan, hur används en digitalkamera etc.). Till en början var de pedagogiska caféerna mycket IKT-centrerade men i takt med att kunskapen ökat har de på senare tid mera kretsat kring pedagogiska lösningar. För de pedagogiska caféerna används FBA-arbetstid.

Rektorstimmar och Rästikäs-timmar

Enligt Koulumestarin koulus vision är det viktigt att skapa praxis som stödjer skolans verksamhet. Rektorstimmarna har uppstått till följd av lärarnas fortbildningsbehov och elevernas rätt att få undervisning av rektorn. En gång per vecka undervisar rektorn alla elever i en årsklass under två timmars tid. Som mest kan eleverna vara 60 till antalet. Rektorn talar med eleverna om skolans värden och vision, om mobbning och andra aktuella frågor. Under tiden samlas ifrågavarande klassers lärare. De kan till exempel ha fortbildning eller göra upp planer för följande period. I början utbytte lärarna främst IKT-kunskaper.

Principen för Rästikäs-timmarna är i stort sett den samma som för rektorstimmarna. En del av skolans personal går tillsammans med alla skolans elever till festsalen för att se på något framträdande e.d. Under tiden har den övriga personalen antingen fortbildning eller motsvarande. Rästikäs-timmar ordnas 2–3 gånger per termin.

Lärcentret Innokas

Fortbildningen och utvecklingen inom Esbo stads undervisningsväsen organiseras via ett lärcenternätverk. Lärcentrens uppgift är bland annat att ordna fortbildning för lärarna i Esbo, utveckla substansen inom respektive ämnesområde och medverka i utvecklingsnätverk inom ämnesområdet. I Esbo finns det tio lärcenter. I Koulumestarin koulu ger lärcentret Innokas! lärarna handledning och inspiration för teknologi-, företagsamhets-, kreativitets- och innovativitetsfostran. Innokas fungerar som ett samarbetsforum för innovativitet samt teknologi- och företagsamhetsfostran. Målet är att tillsammans hitta mångsidiga sätt att utnyttja informations- och kommunikationsteknik i skolans vardag. Innokas erbjuder skolorna utbildning och expertkontakter i anslutning till sina teman samt lokaler där utbildningen kan ordnas.

Koulumestarin koulu anslöt sig till lärcenternätverket för att samtidigt kunna ordna fortbildning för skolans egna lärare och säkerställa att kompetensen utvecklas. Koulumestarin koulu inledde sin verksamhet hösten 2007 och alla nyrekryterade lärare förband sig att främja och utveckla IKT i skolan. Vid rekryteringen betonades att lärarna skulle vara villiga att utveckla sitt arbete. Lärarna behöver däremot inte vara IKT-experter, även om sådana lärare också behövs. Koulumestarin koulu vill vara en aktiv skola som strävar efter att utveckla skolan inom alla delområden med hjälp av informations- och kommunikationsteknik.

Tack vare lärcenterverksamheten har skolan kunnat delta i olika evenemang och utbildningar. På det viset har lärcentret och skolan bildat nätverk och fått idéer om hur skolan kunde utvecklas. Alla lärare har haft möjlighet att delta i de utbildningar som lärcentret ordnat. Lärcenternätverket får sina anslag från Esbo undervisningsväsen men Innokas har också målmedvetet ansökt om anslag av Utbildningsstyrelsen och andra parter. Lärcentret Innokas har bildat omfattande nätverk i synnerhet inom huvudstadsregionen men har viktiga samarbetspartner också på övriga håll i Finland.

Frivilliga lärare i Koulumestarin koulu verkar som utbildare och utvecklare vid lärcentret vid sidan av sitt lärararbete. Också andra lärare från Esbo är med i Innokas utvecklings- och utbildargrupper. Lärarna får lön för arbetet vid lärcentret. Lärarna som ställt upp är motiverade lärare, som vill utveckla sitt eget arbete, skolan och lärcentrets verksamhet. Hela arbetsgemenskapen utvecklas tack vare att det finns tillräckligt många motiverade lärare. Skolans lärare deltar också i utbildningarna vid Innokas i samband med att ny personal anställs i huset.