Utbyte av sakkunskap
Lärarna utbyter sakkunskap till exempel med hjälp av en gemensam läromedelsbank, regelbundna möten, där de utbyter erfarenheter om utbildningar, eller genom effektiv användning av digitala verktyg för att dela och spara information.
Det lönar sig att främja utbytet av sakkunskap genom att skapa idébanker med hjälp av nätverksteknologi. I vissa skolor har lärarna till exempel skapat databanker på nätet, där de ämnesvis samlar undervisningsidéer och -material som alla får använda. I Torpparimäen peruskoulu har lärarna skapat en mapp på nätet, där de kan rapportera och beskriva olika projekt med kollektiv undervisning.
Tutor- eller mentorskap är också en bra metod för utbyte av sakkunskap mellan erfarna och oerfarna lärare.
- Porolahden peruskoulu har utvecklat en metod som går ut på att nya lärare har en tutorlärare, som dagen innan skolan börjar går till skolan tillsammans med den nya läraren och visar skolan för honom eller henne, också den tekniska sidan (t.ex. Fronter och Wilma). Tutorläraren ordnar snabbutbildning och ger under hela det första året den nya läraren råd i alla praktiska frågor och berättar vad som är viktigt att komma ihåg.
- I Koulumestarin koulu utsågs i samband med ett utvecklingsprojekt tutorlärare, som hade som uppgift att vid månatliga möten uppmuntra och stödja lärare i parallellklasserna att öka användningen av teknik i undervisningen. Tutorerna rapporterade dessutom ett par gånger per år om hur projektet framskred på respektive årskursnivå.
- I det EU-finansierade projektet FICTUP testades en tutormodell, där en erfaren lärare stödde en ny lärare i användningen av teknik i undervisningen. Klasslärare Seppo Salmivirta, som fungerade som tutorlärare i FICTUP, har skrivit ett blogginlägg om sina erfarenheter av tutorskapet och berättar också om dem på en video.