Tiedonhaun strategiat

Yksinkertaisin tiedonhaun strategia perustuu tiedonhaun tarpeisiin ja tietoa koskeviin kysymyksiin. Kun aloitat tiedonhaun, esitä itsellesi kysymyksiä.

Jos etsit faktoja, kysy:

  • KUKA?
  • MISSÄ?
  • MILLOIN?

Jos etsit perusteluja tai erilaisia näkemyksiä, kysy:

  • MIKSI?
  • MITEN?


Oppimistehtävä: Sinun strategiasi

Mikä on sinun tiedonhankintastrategiasi? Miten ja mistä haet tietoa, ja miten etenet tiedonhankinnassasi? Kirjoita ylös polku, miten etenet: laadi esimerkiksi mind-map-kartta.

Totuta oppijat käyttämään turvallisia tiedonhankintataitoja

Esimerkki:
Oppijat tutkivat talviunta nukkuvia eläimiä. Verkkotiedonlähteiden ideointi voi olla heidän ensimmäinen tehtävänsä. Relevantteja tiedonlähteitä voisivat olla esimerkiksi eläinmuseoiden ja Korkeasaaren www-sivut.

Nuorten oppijoiden kanssa kannattaa rakentaa turvallisia ja valmiiksi mietittyjä hakureittejä, jotta ei tarvitse olla huolissaan siitä, mille sivustoille oppilaat saattavat vahingossa tai tahallaan päätyä. Sitten vaan kokeillaan ja katsotaan.

  1. Mieti, kuka etsittävää tietoa tuottaa?

Tiedon tuottajan sivut ovat yleensä luotettavimmat. Niiden osoite löytyy helposti hakukoneella tai hakupalvelimilla. Laita se muistiin omiin suosikkeihin.

  1. Etsi tietoa perusportaaleista ja perustietokannoista.
  2. Hae tietoa WWW-aihehakemistoista.
  3. Jos tietoa ei löydy edellisistä, tee hakuja hakukoneilla.

Tutustu tiedonhaun strategioihin ja hakutapoihin esimerkiksi seuraavilla sivuilla. Internetin hakukoneiden avulla löydät lisää hyviä sivuja.