Ohjelmistot

Kouluissa on käytössä sekä kaupallisia ohjelmistoja (esim. Windows ja Microsoft Office) että vapaan lähdekoodin ohjelmistoja (esim. Linux, Moodle tai Open Office).

Kaupallisia ohjelmistoja hankittaessa maksetaan yleensä lisenssimaksu sekä mahdollisesti fyysisestä mediasta (esim. DVD-levy ja ohjekirja) koostuva maksu. Lisenssien hinnoittelu vaihtelee ohjelmistotaloittain huomattavasti, ja ohjelmistohankintoja suunniteltaessa kannattaakin olla yhteydessä osaavaan ohjelmistotoimittajaan. Perinteisen yksi lisenssi / yksi työasema -ratkaisun lisäksi saatavilla on mm. opetustoimeen määriteltyjä EDU-lisenssejä, koko koulun kattavia lisenssejä, ns. kelluvia lisenssejä (yhtäaikaiskäyttäjien yläraja määritelty) sekä valtion, kunnan tai koulun hankintamääriin perustuvia volyymilisenssejä. Aina kannattaa kuitenkin muistaa, että koulu joutuu todella harvoin hankkimaan täysihintaisia ohjelmistoja.

Pilviteknologian yleistyessä näyttää siltä, että jatkossa yhä useammat ohjelmat voidaan tarjota pilvipalvelun kautta. Näiden ohjelmien asentaminen ja ylläpito jäävät organisaatiolta pois ja ohjelmistot voivat olla opiskelijoiden käytettävissä verkon yli riippumatta opiskelijoiden fyysisestä paikasta.

Kaupallisia, tyypillisesti kouluissa käytettäviä ohjelmistoja tarjoavat:

Ei-kaupallisia, kouluissa käytettäviä ohjelmistoja tarjoavat: