Ympäristökasvatus kuvataiteessa yleva

Ylevä maisema

Luonnon ylevöittäminen liittyy 1700 - 1800-lukujen vaihteen mystiseen luonnonestetiikkaan. Ylevä eli subliimi liitettiin vaikuttaviin ja hetkellisiin, lähes yli-inhimillisiin maisemakokemuksiin. Kokemusta etsittiin myös maalaustaiteen, runouden, myyttien, tarujen ja historian välityksellä. Ylevän maiseman tuli olla villi, koskematon, jylhä, dramaattinen, luoksepääsemätön, kaaosmainen, ääretön ja kaukainen. Ylevän kokemusta ei voinut käsittää tai selittää tieteellisesti, eikä ihminen ei voinut ymmärtää ja saavuttaa sen rajoja. Tavallaan kyse oli kielletyistä tunteista, yhtäältä aistillisesta hurmoksesta tai haltioitumisesta, toisaalta myös pelosta ja kauhusta. Äärimmäisyyden kokemus syntyi hengenvaarallisissa, uhkaavissa tilanteissa, autioissa, vaikeakulkuisissa tai synkissä paikoissa. Maisemakohteen ei tarvinnut olla kaunis, vaan rikkoa totutun aistimuksen rajoja ja saada siten aikaan pelonsekaista kunnioitusta. Ajan muoti-ilmiö oli luonnossa vaeltelu ja kiinnostus etäisiä, epätavallisia ja valloittamattomia paikkoja kohtaan. Ylevän kokemus löytyi poikkeuksellisten maisemien ja luonnonolosuhteiden ääreltä, vuoristoista ja myrskyäviltä meriltä. Luonnon dramaattisten tapahtumien ja arvaamattomien voimien rinnalla ihminen oli pieni ja voimaton. Maisemamaalauksiin sisällytettiin luonnon vastapainoksi ihmiseen viittaava elementti, kuten rakennelma, tie tai laiva. Vertauskuvallisesti ylevä liittyy ihmisen kohtaloon ja sisäisiin tuntemuksiin.

Pohdittavaksi:

Tehtäviä:

  1. Ylevä maisema. Maalaa teos omakohtaisesta ja vaikuttavasta luontokokemuksesta, jossa olet kokenut oman pienuutesi ja luonnon voiman.
  2. Myrsky. Taivaan ilmiöiden, valomuutosten ja atmosfäärin avulla maalaukseen voidaan luoda ylevää ja dramaattista tunnelmaa. Sitä tukevat erilaisten maalausteknisten jälkien yhdistely, rajatut liikesuunnat ja värisävyt, kokovaihtelu sekä muut kuvalliset jännitteet. Tutustu William Turnerin maalauksiin. Toteuta teos, jossa myrskyää, sataa ja tuulee, pilvipeite repeää ja valo tulvahtaa esiin. Sijoita maalauksen valoisin kohta teoksen keskialueelle.