17. Vuodenajat

Lue ensin teksti kokonaan. Tutustu myös tekstin sanastoon sekä vertailumuotojen muodostukseen ja käyttöön. Tämän jälkeen voit käydä tekstin läpi lyhyissä jaksoissa ja vastata monivalintatehtäviin.

Lukutekstin

VUODENAJAT

Suomessa on neljä vuodenaikaa, jotka selvästi eroavat toisistaan. Syys-, loka- ja marraskuu ovat syksyn kuukausia. Silloin lehdet putoavat puista. Ilmat tulevat kylmemmiksi ja sataa paljon. Syyskuussa sataa vettä, loka- ja marraskuussa sataa räntää ja lunta. Päivät tulevat lyhyemmiksi ja pimeämmiksi. Syksy on vuoden synkintä aikaa.
Joulu-, tammi- ja helmikuu ovat talven kuukaudet. Silloin päivät ovat lyhimmät. Lumi peittää maan. Hiihtäminen on suosittu talviurheilu. Lapin tunturit ovat täynnä turisteja sekä Etelä-Suomesta että ulkomailta.
Joulu on suomalaisten suurin juhla. Se on perinteinen perheen juhla. Se tuo valoa ja lämpöä kylmän talven keskelle. Talvella ilmat voivat olla hyvinkin kylmiä. Pakkasta voi olla jopa -40° C. Kaikki joet, järvet ja meretkin ovat jäässä.
Kevätkuukaudet ovat maalis-, huhti- ja toukokuu. Suomalaiset odottavat kevättä. Keväällä aurinko taas paistaa. Päivät muuttuvat valoisammiksi ja pitemmiksi. Lumi sulaa. Muuttolinnut palaavat. Kuitenkin vielä Lapissa kevätkuukaudet ovat parasta hiihto- ja lasketteluaikaa.
Kevään juhlia ovat pääsiäinen ja vappu. Etelä-Suomessa lehdet tulevat puihin toukokuussa. Koko luonto herää. Kevään ensimmäiset kukat tulevat esiin.
Kesä-, heinä- ja elokuu ovat kesän kuukaudet. Kesä on Suomen kaunein vuodenaika. Luonto on vihreä, päivät ovat pitkät ja aurinko paistaa. Ihmiset ovat paljon ulkona luonnossa. Suomalaiset haluavat pitää kesällä lomansa. Suosituin lomakuukausi on heinäkuu. Kesän suurin juhla on juhannus. Se on yöttömän yön juhla. Silloin aurinko ei pohjoisessa laske ollenkaan.