Parahin kirjoittaja! Tervetuloa pikaohjeeseen, sillä meillä ei ole aikaa tuhlattavaksi. Kielikoulun tarkoitus on saada selville oikeinkirjoituksesi nykytila ja opastaa sinut suomen kielen huippuvirkamiestasolle. Kallis kielemme tarvitsee apuasi!

Etusivulta voit rekisteröityä viralliseen suomalaiseen kielikouluun. Rekisteröitymisen etuna on se, että voit jatkaa tehtävien tekemistä siitä, mihin edellisellä kerralla jäit ja suorittamasi tasot ja diplomit jäävät kielikoulun arkistoon.

Valitse ensin alkutesti jostakin kielikoulun aihealueesta:

  • Alkukirjaimet
  • Yhdyssanat
  • Välimerkit

Kun olet tehnyt alkutestin, sinut ohjataan saamasi pistemäärän mukaan tasollesi sopiviin tehtäviin. Tehtäviä on kolmea eri vaikeusastetta: perusvirkamiestaso, asiallinen virkamiestaso ja huippuvirkamiestaso.

  • Perusvirkamiestasolla hallitset perusasiat jotakuinkin ja varmasti selviydyt viraston rutiinikirjoitustehtävistä. Mutta epäilemättä sinusta olisi haastavampiinkin koitoksiin.
  • Asiallisella virkamiestasolla selvität perusasioiden lisäksi muutaman hankalammankin oikeinkirjoituskysymyksen vaivatta. Vain muutama kompastuskivi kaipaa vielä hiomista.
  • Huippuvirkamiestasolla kellistät pulman kuin pulman leikiten.

Eteneminen tapahtuu niin, että kun olet suorittanut tehtävät oikein, pääset aina seuraavaan tehtäväsarjaan. Jos sinulle sattuu virhe (mikä on harvinaista), voit yrittää joissakin tehtävissä uudelleen. Näissä tehtävissä toistuvan epäonnistumisen jälkeen (mikä on vielä harvinaisempaa), sinulle näytetään oikeat vastaukset. Huomaa, että suorittamasi tason lopputestissä virheellisen suorituksen jälkeen et voi saada diplomia, mutta ei hätää! Voit aina tehdä lopputestin uudelleen ja saada näin seinällesi uuden tasodiplomin. Tässä koulussa ei voi jäädä luokalleen. Kun olet tehnyt kaikki oman tasosi tehtävät ja lopputestit, voit valita, siirrytkö seuraavalle tasolle, tai jos kyseessä on ylin taso, voit valita toisen aihepiirin alkutestin. Innokkaimmat voivat halutessaan tehdä jo suoritetut tasot uudelleen, jos kellokortissa on ylimääräistä aikaa. Kunkin tason lopputestin jälkeen voit siis tulostaa itsellesi virkamiesdiplomin.

Joissakin tehtävissä voit saada vinkin ennen tehtävän tekemistä. Vinkit ovat tekstissä vihreällä värillä ja niitä napsauttamalla avautuu tietoruutu. Tietoruudussa on kielioppisääntöjä ja muuta tarpeellista tietoa virkamiehelle oikeinkirjoituksesta.

Oranssi linkkiväri kertoo, että siitä siirrytään seuraavalle sivulle, mutta lisäksi joissakin tehtävissä sinun pitää valita hiirellä napauttamalla oranssilla värillä kirjoitetuista sanoista oikea vaihtoehto.

Kun kirjaudut sisään kielenhuoltokouluun, näet sivun oikeassa reunassa jo saamasi diplomit. Napsauttamalla salkkua pääset sivukarttaan, jossa on vihreällä merkitty jo tekemäsi tehtävät.

Huomio, huomio, huomio! Pidä suomi siistinä - sivukartan kautta tehtäviin palaaminen tapahtuu seuraavasti: Sivukartan linkeistä pääset samantasoisten tehtävien viimeksi hyväksytysti tehdyn tehtävän seuraavaan tehtäväkohtaan. Jos kyseessä on ollut jonkun virkamiestason viimeinen tehtävä, sivukartan linkistä pääsee tason viimeistä tehtävää napasuttamalla valitsemaan seuraavan tason tai jonkun muun tason tehtävän.

Jos olet unohtanut salasanasi, saat sen sähköpostiisi kirjoittamalla sähköpostiosoitteesi annettuun kenttään. Valtio pitää huolen pojistaan! Voit toki huoltaa kieltäsi myös rekisteröitymättä.