Kansainväliset kouluverkostot

Kansainväliset hankkeet ja osallistuminen ovat tulleet mahdolliseksi ensisijaisesti digitaalisen teknologian avulla. Kaiken kaikkiaan tieto- ja viestintätekniikka soveltuu hyvin erilaisten projektien osaksi. Tvt:n avulla pystytään luontevasti kehittämään mm. opetusmenetelmiä, oppimateriaaleja, oppimisympäristöjä ja opettajien henkilökohtaisia valmiuksia sekä luomaan luonteva alusta kansainvälisyyshankkeille. Opetuksen järjestäjillä, oppilaitoksilla ja oppilaitosten henkilökunnilla on monia erilaisia mahdollisuuksia hakea tietotekniikkaa sivuavia projektiavustuksia. Projektiavustuksia on saatavissa niin yksityiseltä kuin julkiseltakin sektorilta. Ks. kohta hankkeiden rahoituslähteitä.

Yksi esimerkki yhteisöstä, joka tukee erityisesti eurooppalaista verkostoitumista on European Schoolnet, ministeriöiden ja muiden yhteisöjen muodostama eurooppalainen konsortio. Sen avulla voi etsiä sopivia yhteistyökumppaneita ja kiinnostavia hankkeita.

Kansainvälisiä hankkeita suunniteltaessa kannattaa oman kunnan ystävyyskaupunkien lisäksi muistaa EU:n eTwinning-portaali, joka tarjoaa hyvää apua projektin yhteistyökumppanien löytymiseen ja tietoteknisten perustyövälineiden käyttöön. Lisäksi eTwinningistä on olemassa Opetushallituksen julkaisema kirja: S. Raitala & H. Ylilehto (toim.), Parempi oppia yhdessä – tukea eTwinning-hankkeesta (pdf). Helsinki: Edita Prima Oy (Opetushallitus). Suomalaisten opettajien eTwinning-kokemuksista on tehty myös pienimuotoinen arviointitutkimus: L. Ilomäki & M. Lakkala (2011) Minkälainen on hyvä kansainvälinen projekti? (pdf). Arviointitutkimus opettajien kokemuksista eTwinning-projekteissa.